RECEPTEN

Recepten voor 4 personen.


biefstuk met champignons:

4 biefstukken

1 chalotje

250 gram champignons

125 gram (room)boter

zout, versgemalen peper

1 theelepel tijm
3 takjes peterselie

  1. Laat het vlees in ca. 30 minuten op kamertemperatuur komen. Pel en snipper het chalotje. Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  2. Verhit de boter in een koekenpan en laat het schuim wegtrekken. Leg de biefstukken erin en bak ze in ca. 4 minuten op hoog vuur bruin en van binnen rosé. Keer de biefstukken regelmatig. Strooi er zout en peper over.
  3. Leg de biefstukken op een warm bord en houd ze warm onder een stuk aluminiumfolie.
  4. Fruit het sjalotje ca. 1 minuut in het bakvet. Voeg de champignons met de tijm toe en bak ze op hoog vuur al omscheppend bruin. Laat het vocht verdampen.
  5. Hak de peterselie fijn en schep de champignons erop.
  6. Lekker met patat frites of gebakken aardappeltjes en een frisse salade.


Draadjesvlees:

zo'n 600 gram runderlappen
1 grote ui
2 tomaten
150 gram (room)
boter
zout, versgemalen
peper
2 laurierblaadjes
2 theelepels tijm

  1. Laat de runderlapjes op kamertemperatuur komen. Pel en snipper de ui. Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  2. Verhit de margarine in een braadpan tot het schuim wegtrekt. Bak de runderlappen op matig hoog vuur in ca. 5 minuten bruin, keer ze halverwege. Strooi er zout en peper over.
  3. Bak de ui ca. 2 minuten zachtjes mee. Voeg de tomatenstukjes, de laurierblaadjes en tijm toe. Schenk 2 dl warm water langs de rand van de pan bij het vlees.
  4. Zet het deksel schuin op de pan en stof het vlees in ca. 2 -3 uur heel zachtjes gaar.
  5. Lekker met gekookte aardappelen en rode kool


Hongaarse goulash:

zo'n 600 gram   
runderlappen
100 gram (room)
boter
50 gram
spekreepjes
1 grote ui
2 tenen knoflook
2 rode paprika's
2 groene paprika's
2 eetlepels bloem
1,5 eetlepel
paprika-
poeder of chilipoeder
1 blikje tomatenstukjes
(400 gram)
1 dl rode wijn
2 dl vleesbouillon
2 theelepels tijm
4 vastkokende aardappels
250 gram sperziebonen


  1. Snijdt het vlees in stukken en wentel ze door de bloem. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees op matig hoog vuur in ca. 5 minuten al omscheppend rondom bruin.. Bak de spekreepjes ca. 2 minuten zachtjes mee.
  2. Pel en snipper de ui en de tenen knoflook. Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukken. Schep de ui, knoflook en paprika door het vlees en bak alles nog ca. 2 minuten. Strooi het paprikapoeder erover en bak dit ca. 2 minuten zachtjes mee.
  3. Schenk de gezeefde tomaten, de wijn en de bouillon langs de rand van de pan bij het vlees. Voeg de tijm toe. Breng het geheel aan de kook en laat de goulash afgedekt ca. 2 uur heel zachtjes sudderen.
  4. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Haal de sperziebonen af en snijd ze in drieën. Schep de aardappelblokjes en sperziebonen door de goulash en smoor het gerecht in nog ca. 45 minuten zachtjes gaar.
  5. Lekker met rijst.


Roerbak Runderreepjes met peultjes

400 g bieflapjes
1 theelepel maïzena
2 eetlepels sojasaus
1 theelepel sambal oelek
3 bosuitjes
150 g peultjes
6 worteltjes
1 rode paprika
50 ml (olijf)olie
2-3 eetlepels oestersaus

  1. Snijd de bieflapjes dwars op de draad in dunne plakjes. Roer in een kom de maïzena met de sojasaus en sambal tot een marinade. Schep de biefreepjes erdoor en laat ze ca. 30 minuten staan en op kamertemperatuur komen.
  2. Snijd de bosuitjes in stukjes van ca. 3 cm. Haal de peultjes af. Maak de worteltjes schoon en snijd ze in plakjes. Maak de paprika schoon en snijd hem in reepjes.
  3. Verhit de olie in een wok of hapjespan en laat het schuim wegtrekken. Roerbak de reepjes vlees al omscheppend op hoog vuur in ca. 2 minuten bruin. Schep ze op een bord.
  4. Schep de bosuitjes, peultjes en worteltjes door het bakvet en roerbak ze ca. 1 minuut. Voeg 3 eetlepels water toe en roerbak de groente in nog 3 minuten beetgaar.
  5. Schep de oestersaus en de reepjes vlees door de groente en warm het gerecht nog even goed door.
  6. Lekker met mie of rijst.