Limousin

Het Limousin rund is een sober vleesras dat dicht bij de natuur staat. Ze worden enkel en alleen om hun vlees gehouden. Ze hebben veel meer spieren dan melkkoeien. Limousin-runderen komen oorspronkelijk uit het Centraal Massief (Limoges).
In de 17de eeuw begon men dit sterke ras daar te ontwikkelen. Door de jaren heen werden de dieren geëxporteerd naar andere landen, in 1969 kwamen de eerste Limousin runderen naar Nederland. Limousin koeien zijn vruchtbaar: Onderzoek toont aan dat van de 100 bij de stier toegelaten dieren gemiddeld 96 kalveren worden geboren en gemiddeld 93 kalveren op een leeftijd van 8 maanden worden gespeend. Ze kalveren gemakkelijk: 98% van alle kalveren wordt zonder enige hulp van veehouder of veearts geboren. Ze hebben een lange levensduur: De gemiddelde leeftijd van de moederdieren is 9 jaar en 4 maanden. Limousins leveren op alle leeftijden kwaliteitsvlees, dat wil zeggen mals, mager vlees. Het karakter staat nog dicht bij de natuur. Het zijn zoogkoeien en zijn dus door hun moeders en door de kudde opgevoed, ze hebben vertrouwen in hun boer, maar reageren soms wat wantrouwend naar vreemde mensen.